//
Comments0

Zoë (26) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier heeft zij ook de interdisciplinaire master (geschiedenis, politicologie en staatsrecht) Politiek en Parlement gevolgd.

Kun je iets over je startopdracht vertellen?

“Mijn startopdracht bestaat uit het schrijven van een strategische visie op de gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Lelystad. De uitdaging in de opdracht zit hem in het feit dat de visie gedragen moet gaan worden door de gehele organisatie. Dat betekent dat je je door de gehele organisatie moet bewegen: van de wethouder tot alle lagen van de ambtelijke organisatie (van management tot uitvoerend). Hierdoor krijg je heel veel te zien over de werking van de organisatie en de verschillende rollen en functies die er zijn, wat erg waardevol is om te oriënteren van je uiteindelijke wil. Het leuke van de organisatie waar ik zit is dat ik ook de vrijheid, kansen en verantwoordelijkheid krijg om echt mee te werken aan de kern van de(ze) gemeente.“

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?

“Tijdens mijn master heb ik stage gelopen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik vond dat echt een geweldige ervaring waar ik erg op mijn plek zat. Door deze stage wilde ik mij graag ook verdiepen in de decentrale overheden om zo meer begrip te krijgen in het de werking van het Nederlandse openbare bestuur wat bij uitstek binnen het MRA-traineeship kan. Door de opzet van het traineeship is het mogelijk om in twee jaar tijd te werken aan diverse opdrachten bij verschillende organisaties in verschillende gebieden. De mogelijkheid om ook je eigen opdracht samen te stellen om zo bepaalde vaardigheden (verder) te ontwikkelen en te ontdekken of iets bij je past trok mij ook ontzettend aan. Tegelijkertijd kan je dat ook ontdekken en verder ontwikkelen, samen met je medetrainees, bij de poolopdrachten. Daarnaast kreeg ik bij voorbaat het gevoel dat het een erg persoonlijk traineeship is, waarin echt gekeken wordt naar wie jij bent en wat bij jou past, en dat blijkt ook echt het geval te zijn!”

Welke tips heb je voor potentiële nieuwe trainees?

“Als tip zou ik potentiële trainees willen meegeven om er gewoon voor te gaan! Als je al goed weet wat je wilt of juist nog niet zo goed kun je binnen dit traineeship ontdekken wat wel en niet bij je past. Door het persoonlijke vangnet van de je mede-trainees en begeleiders kun je je uit je comfortzone stappen omdat je het samen doet. Zo kan je nog voor verrassende dingen over je jezelf leren, zowel professioneel als persoonlijk.