//
Comments0

Carl, waarom heb je voor het traineeship MRA gekozen?
Het MRA-traineeship trok mij aan omdat het de kans biedt bij verschillende organisaties aan de slag te gaan. Daarnaast werd tijdens de e-housedag duidelijk dat trainees zelf richting geven aan de invulling van het traineeship. Je bent bij wijze vrij om in je startopdracht te focussen op bijvoorbeeld het onderwerp energietransitie en tijdens je eerste detachering je weer op het sociale domein te richten. Je staat zelf achter het roer. Daarnaast vond ik het belangrijk om te leren van leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken, een soort camaraderie.”

Hoe ervaar je het traineeship?
Ik ben heel positief over het traineeship. De trainingen bieden veel handvaten en zijn leuk om te volgen, vooral samen met mijn mede trainees – zij zijn geweldig. En op mijn werkplek heb ik ook een geduldig en gemêleerd team dat bereid is om te helpen en je verantwoordelijkheid geeft. Kortom, genoeg mensen om van te leren en mee te lachen.”

Wat vind je leuk? Wat vind je pittig?
Het leukst is dat je mag gaan en staan waar je wilt. Als jij jezelf wilt ontwikkelen in een bepaald onderwerp of vaardigheid kan je dat voorleggen aan je begeleider en is er vaak wel iets mogelijk. Minder fijn is uiteraard het thuiswerken. Je krijgt toch minder mee dan normaal. Ook ligt je motivatie thuis soms lager, op die momenten zou de omgeving van een kantoor stimulerend werken.”

Hoe gaat het samenwerken met jouw collega-trainees in deze tijd?
“Het samenwerken verloopt nu hybride, deels digitaal (thuis) en deels live (op locatie). Je merkt wel dat de energie en het geduld iets lager liggen als je elkaar digitaal treft. Desondanks verloopt alles organisch en heeft iedereen veel begrip voor elkaars situatie, soms ben je nou eenmaal minder productief. Tot nu toe zijn er mooie producten uit deze organische samenwerking ontstaan. En wanneer we een live ontmoeting hebben spat de energie ervan af.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Een normale werkdag bestaat uit gemiddeld drie overleggen, waarvan er een met een wat groter gezelschap is. De overige twee zijn bedoeld om in contact te blijven met collega’s. Nu met het thuiswerken mis je het sociale contact dat op kantoor zo vanzelfsprekend is. De ochtend gebruik ik om de grotere klussen af te ronden. En richting het einde van de middag is mijn aandacht wat versnipperd, daarom focus ik meer op kleine klusjes en check ik dan vooral mijn mail.”

Doen jullie na werktijd nog iets samen?
“Zeker! Ik plan met collega’s en trainees vaak iets in van een borrel, dan mix je werk en plezier. Bovendien is het gewoon leuk om iedereen beter te leren kennen, ook voor jezelf.”

Welke sollicitatietip heb je?
“Heel cheesy maar wees jezelf. Dat werkt toch echt goed. Daarnaast moet je wel de verbinding leggen met het traineeship, dus ‘Hoe komt een bepaalde karaktereigenschap/interesse van pas voor dit MRA-traineeship?’. Als jij de link duidelijk maakt neem je anderen mee in de visie die jij voor ogen hebt. Oh en creativiteit en inventiviteit kunnen geen kwaad, zolang het maar relateert aan het traineeship, ga los!”

Waarom zou je het traineeship aanbevelen aan anderen?
Leren van de ervaringen van je mede trainees is heel erg waardevol. Je bevindt je samen met 15+ mensen in dezelfde levensfase en dat zorgt voor de nodige verbroedering. Naast dat het leuk is ontstaat er een waardevol netwerk van mensen rond jouw lichting. Kortom het voelt goed om er soms niet alleen voor te staan. Ik wens dat gevoel iedereen toe.”