Interview Jamie Werken aan Public Affairs

26 dec 2021
//
Comments0

Dit interview is afgenomen in het voorjaar van 2023. Momenteel zijn de trainees weer voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk.

Mijn naam is Jamie, trainee van pool 7. Na mijn studie Bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik aan het werk gegaan. Eerst bij een sociale onderneming in Amsterdam Nieuw-West, waar ik projecten heb begeleid rondom jongeren. Toen ik een vacature van ondersteuner Public Affairs voorbij zag komen bij gemeente Amsterdam heb ik mijn kans gepakt. Daar heb ik gewerkt voor team Europa/ Internationaal en team Rijk/ Regio, mooi divers speelveld waar ik veel heb geleerd. Ik wilde mij graag door ontwikkelen van ondersteuner naar adviseur, en bij het Traineeship MRA kon dat! Nu werk ik als jr. adviseur Public Affairs bij de gemeente Haarlem.

Wat is een leuk weetje over jou?
“En dan nog een leuk weetjes over mij: Ik kan ontzettend goed series bingewatchen, koken is voor mij ontspanning en loop graag veel blokjes om, in mijn eigen buurt en nu ook in Haarlem!”

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?
“Ik heb voor het traineeship MRA gekozen omdat je hier in drie organisaties ervaring kan opdoen, op drie verschillende onderwerpen en ook nog het speelveld in de MRA leert kennen. De partners in de MRA kunnen niet meer zonder elkaar om de uitdagingen en ambities in de metropool en hun gemeente aan te pakken. Ik bouw nu een netwerk op, leer organisaties kennen met hun eigen agenda en cultuur en draag bij aan de regionale uitdagingen. Naast het werk krijg ik ook relevante trainingen en zijn er leuke activiteiten.”

Hoe is het om samen te werken met je collega trainees?
“Het is heel leuk om samen met een groep collega trainees te werken. Elke woensdag zien wij elkaar, voor een training of om samen aan een opdracht te werken. Dat breekt lekker de week, en kan soms ook schools aanvoelen. Je deelt ervaringen, geeft elkaar feedback en leert van elkaar. De kans om zo bij je ontwikkeling stil te staan en dat er in jou geïnvesteerd word krijg je niet snel meer in het verdere verloop van je carrière.”

Aan welke thema’s heb je gewerkt?
“In mijn eerste opdracht voor de gemeente Zaanstad heb ik gewerkt in het Sociaal Domein en op de governance. Voor Gemeente Zaanstad heb ik de samenwerking en contracten met GGD op preventie jeugd onder de loep genomen. Hierbij heb ik gekeken naar wat Zaanstad wilt met hun beleid op kansengelijkheid, gezondheid, jeugd en onderwijs, en hoe vertaald dat zich naar de opdrachten die Zaanstad heeft uitbesteed bij de GGD Zaanstreek-Waterland. De samenwerking met de GGD staat niet op zichzelf, maar gebeurt ook met de regiogemeenten.

Voor de gemeente Haarlem werk ik mee aan de belangenbehartiging van Haarlem, ook wel Public Affairs. We realiseren een Public Affairs strategie en maken daarop een actieplan: wat wil Haarlem, waar leggen we prioriteiten op en wat is er nodig om onze ambities te halen? Daarbij stel ik een stakeholder-analyse op mobiliteitsprojecten, adviseur ik op de samenwerking (bijvoorbeeld in de MRA) en monitor ik waar kansen liggen voor Haarlem. Een mooie plek om de komende zeven maanden te werken en waar verschillende thema’s voorbijkomen: o.a. Woningbouw, leefbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit.”

Wat zie je jezelf na het traineeship doen?
“Na het traineeship wil ik graag aan de slag in én voor de regio, in een verbindende rol om de overstijgende uitdagingen samen aan te pakken. Waar, wat en hoe weet ik nog niet, maar gelukkig hebben we ook nog een derde opdracht!”

Lees meer ervaringen van trainees.