//
Comments0

‘Dit interview is afgenomen in het voorjaar van 2023. Momenteel zijn de trainees klaar met hun traineeship of weer voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk.’

Ik ben Joran, een geboren en getogen Amsterdammer met hart voor de publieke zaak. Ik heb politicologie, economie en bestuurskunde gestudeerd aan UvA, VU en Leiden Universiteit.

Welke tips heb je voor nieuwe trainees? Bekijk het filmpje van Joran.

Wat is een leuk weetje over jou?
“Na mijn studie heb ik voor een Amsterdamse gemeenteraadsfractie een initiatiefvoorstel geschreven die unaniem is aangenomen. Een ander leuk weetje is dat je mij ’s nachts wakker maken voor een reis naar een voor mij nog onbekend land of een spannend politiek verhaal.”

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?
“Ik heb voor dit traineeship gekozen omdat dit traineeship een unieke kans is voor een starter in het openbaar bestuur. Het traject biedt de mogelijkheid om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, je inhoudelijk te verdiepen in verschillende beleidsterreinen én bij te dragen aan het bestuur van onze regio. Doordat je bij verschillende overheden werkt, bouw je een breed netwerk op. Bovendien krijg je vroeg in je carrière de kans om aan te schuiven op plekken waar je als reguliere starter niet zomaar komt. En op dit alles kun je ook nog eens reflecteren met leeftijdsgenoten, wat vaak een feest van herkenning is!”

Aan welke thema’s heb je gewerkt?
“Ik ben in 2021 begonnen bij het kabinet van de commissaris van de Koning in Noord-Holland, waar ik een essay heb geschreven over de ontwikkelingen binnen het burgemeestersambt. Daarna heb ik bij de gemeente Amsterdam gewerkt aan de aanpak van drugscriminaliteit in opdracht van de burgemeester. Ik heb mijn traineeship af bij de MRA Directie afgerond, waar ik het MRA-bestuur heb geadviseerd en de MRA Raadtafel heb ondersteund. Daarnaast hebben we als groep verschillende opdrachten uitgevoerd op het gebied van vervoersarmoede, energiearmoede, toegankelijkheid van de openbare ruimte, EU-lobby en het herstel van vertrouwen naar aanleiding van het toeslagenschandaal.”

Wat heeft het traineeship jou geleerd?
“Het traineeship heeft mij, door de sterke nadruk op persoonlijke ontwikkeling, veel inzichten over mijzelf verschaft. Zo weet ik nu beter waar ik goed in ben, waar ik mij in wil ontwikkelen en waar ik mij liever niet in wil ontwikkelen.”

Wat zie je jezelf na het traineeship doen?
“Ik ga na het traineeship in dienst bij het kabinet van de commissaris van de Koning in Noord-Holland, waar ik mij verder ga verdiepen in het functioneren van de democratie in Noord-Holland en het burgemeestersambt. Ook ga ik de contacten met griffiers versterken. Op de lange termijn wil ik de opgedane vaardigheden inzetten binnen democratiebevordering wereldwijd.”

Welke tips heb je voor een nieuwe trainee?
“Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt! Ga op zoek naar opdrachten die je aanspreken en neem, als je dat wilt natuurlijk, eigenaarschap over het traineeship. Bedenk ook dat dit een uitgelezen kans is om werkvelden te onderzoeken die je aanvankelijk niet zou hebben uitgeprobeerd; als je later bijvoorbeeld strategisch adviseur sociaal domein wilt worden, dan denk ik dat het van onschatbare waarde is als je tijdens het traineeship in de uitvoering sociaal domein hebt gewerkt. Blijf ook vooral nieuwsgierig en schroom niet om vragen te stellen. Jouw perspectief is van grote waarde voor de organisaties, al heb je dat misschien niet altijd door.”

Lees meer ervaringen van trainees.