traineepool 2 metropoolregio amsterdam startdag 6 mei

Tweede Traineepool MRA is gestart!

9 jul 2015
//
Comments0

Op woensdag 6 mei 2015 maakten 21 nieuwe trainees voor het eerst kennis met elkaar in het Provinciehuis Noord Holland in Haarlem. Het was een energieke, creatieve en leergierige start.  De trainees werden verwelkomd en toegesproken door de provinciesecretaris Gea Kraaijkamp. Op de  ‘vraag-maar-raak’ manier hebben de trainees vragen kunnen stellen aan de twee oud-trainees Paulien Renkema en Ciske Veltkamp. Ze zijn vooral in gesprek gegaan over de vraag ‘wat heb jij de MRA te bieden?’. Gemeentesecretaris Paul Koetsier van OVER-gemeenten aangenaam verrast en enthousiast over het antwoord. De nieuwe groep ziet verbinden, netwerken, ontwikkelen, groeien en concrete resultaten als haar uitdaging. Een mooi en sterk begin van een uitdagend traineeship!

De volgende dag gingen de trainees naar Zaandam onder begeleiding van de traineebegeleiders Danielle Dersjant en Pauly Daamen voor een intensieve kennismaking met elkaar en met het traineeprogramma. Maar ook de start voor de persoonlijke ontwikkeling met inzicht in de persoonlijke drijfveren, leerstijlen en kwaliteiten. En niet te vergeten de uitreiking van de eerste poolopdracht door Cees Vermeer, gemeentesecretaris van Zaanstad. Met in de aanloop een zeer persoonlijk verhaal van Cees Vermeer over zijn loopbaan binnen de overheid, is de traineepool gevraagd op zoek te gaan naar ‘de veranderende rol van de overheid’; wat merken ze ervan in de eigen organisatie, hoe kijken collega’s hier tegen aan en waar liggen de kansen?

Twee weken later en een traineepoolbaby rijker (trainee Paul Lakeman werd voor de tweede keer vader),  werd het introductieprogramma vervolgd in Noordwijk met het accent op ‘de traineepool als leergroep’. Wat maakt een groep succesvol en welke competenties vraagt samenwerken, hoe communiceren we eigenlijk en wie neemt welke rol voor zijn rekening binnen een team. Aan de hand van diverse oefeningen en een outdoorprogramma op het strand heeft de groep zich bezig gehouden met deze vragen en een stevig  fundament gelegd voor twee jaar traineeship. Een workshop over politiek bestuurlijke sensitiviteit gaf betekenis aan het werken in een overheidsomgeving en de biertjes gaven betekenis en zichtbaarheid aan een nu al betrokken, ambitieuze en enthousiaste leergroep.