//
Comments0

‘Dit interview is afgenomen in het voorjaar van 2023. Momenteel zijn de trainees klaar met hun traineeship of weer voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk.’

Ik ben Thomas, geboren in Utrecht, waar ik na vele jaren momenteel weer woon. Ik heb gestudeerd in Maastricht, Singapore en Wageningen, en onder andere gewerkt bij de Johan Cruijff Arena en bij de Heineken Experience als tourgids. Mijn grootste interesses liggen bij de circulaire economie en transitie/systeemwetenschappen.

Welke trainingen volg je als trainee? Bekijk het filmpje van Thomas.

Wat is een leuk weetje over jou?
“In de afgelopen 2 jaar heb ik, naast mijn traineeship, ook 2 academische artikelen geschreven en gepubliceerd over de Circulaire Economie, te vinden op Google Scholar.”

Hoe ziet je werkdag eruit?
“In de ochtend werk ik vaak thuis als ik geen afspraken op kantoor heb, ik check en verwerk mailtjes, en behandel belangrijke to-do’s van de dag. Na de lunch heb ik vaak nog een fysieke afspraak op kantoor, en op een goede dag bezoek ik een event of conferentie over circulaire economie of lokale geldsoorten.”

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?
“Ik koos voor dit traineeship omdat ik geïnteresseerd was in de publieke sector, maar niet goed wist wat ik hierbinnen precies wilde en wat mijn goed zou liggen qua organisatie. Het rouleren op 3 plekken bij verschillende type organisaties, inclusief een sterk training-programma, sprak mij daarom erg aan.”

Hoe is het om samen te werken met je collega trainees?
“Dit is eigenlijk het leukste van het traineeship – je kunt namelijk echt relevante, grote en urgente groepsprojecten doen met alleen maar capabele en leuke mensen die in eenzelfde traject zitten als jijzelf, in opdracht van verschillende organisaties die je zelf kan kiezen.”

Aan welke thema’s heb je gewerkt?
“Binnen mijn traineeship heb ik gewerkt verschillende thema’s. Als eerste Human Capital en skills van de toekomst (met focus op sector Techniek/ Circulair). Daarna ben ik veel bezig geweest met het thema circulaire economie bij Almere, terwijl ik bij Amsterdam in een Donuteconomie team werkte, en onderzoek deed naar de potentie van lokale geldsoorten. Allemaal heeft het te maken met nadenken over gezonde toekomstige systemen, wat daar voor nodig is en hoe we dat kunnen organiseren.”

Welke tips heb je voor een nieuwe trainee?
“Wees bewust van de waarde van het netwerk dat je opbouwt in de jaren van het traineeship. Niet alleen met je mede-trainees (van wie de kans groot is dat ze allemaal mooie plekken bij verschillende overheden zullen gaan bekleden), maar ook in de verschillende organisaties waar je komt te werken (bijvoorbeeld bij afdelingen waar je misschien zelf niet zit), en via de trainingen en vele borrels.”

Lees meer ervaringen van trainees.