//
Comments0

Dit interview is afgenomen in het voorjaar van 2023. Momenteel zijn de trainees klaar met hun traineeship of weer voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk.’

Mijn naam is Oscar, en ik zit op dit moment in de laatste maand van mijn twee jaar als MRA trainee. In wat voelt als alweer een eeuwigheid geleden studeerde ik filosofie, en deed ik een minor politicologie — of ‘wijsbegeerte’ en ‘politieke wetenschappen’, zoals ze dat aan de Vlaamse universiteit waar ik studeerde noemde. Daarna heb ik de MSc ‘Public Policy & Human Development’ gevolgd, oftewel beleidsanalyse in een internationale context, en daarbinnen een specialisatie in sociaal beleid gekozen.

Waarom zou je voor dit traineeship kiezen? Bekijk het filmpje van Oscar.

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?
“Toen ik voor mijn masteropleiding koos was dat vooral vanuit een diepgevoelde behoefte om anderen te helpen, en écht iets te doen aan onrecht en ongelijkheid — en er niet alleen maar over te praten, lezen en schrijven. De beste plek voor mij om dat te doen leek me de (semi-)publieke sector. Mijn overtuiging dat je de wereld niet beter kan maken vanuit een ivoren toren werd echter alleen maar versterkt door mijn masteropleiding. Waar mijn carrière me uiteindelijk ook zou leiden, zou deze dus lokaal mogelijk moeten beginnen, met de voeten in de klei. En waarom dan specifiek het MRA traineeship? Omdat ik geboren en getogen Amsterdammer ben, maar wél eentje die weet dat er ook nog leven is buiten de ring.”

Wat heeft het traineeship jou geleerd?
“Hoe weinig je over jezelf leert op de universiteit: wat je valkuilen, uitdagingen en talenten zijn, wat je belangrijk vindt etc. buiten de schoolbanken denk je daar wel over na en leer je jezelf (hopelijk) steeds beter kennen, maar in die overstap naar fulltime werk kom je jezelf weer op hele andere manier tegen. En daar was ik op de universiteit totaal niet op voorbereid. Het traineeship heeft me daarbij enorm geholpen en veel geleerd, zowel door alle trainingen en begeleiding áls door de afwisseling in functies en organisaties. Elke nieuwe plek biedt immers nieuwe uitdagingen, én nieuwe kansen: kansen om jezelf te ontdekken en verder te ontwikkelen, kansen om te shinen en je talenten te delen, en kansen om volledig op je plaat te gaan en gelukkig mag dat als trainee.”

Welke ervaring als trainee heeft indruk op je gemaakt?
“Ik ben het traineeship begonnen bij de gemeente Almere, mijn moederorganisatie. Ik was blij dat ik het traineeship binnen was, maar stond nou niet directe te popelen om in Almere of all places te moeten werken. Inmiddels ben ik ontzettend blij dat ik juist dáár het traineeship heb mogen beginnen. Ik heb er binnen het Sociaal Domein zowel meegedraaid in de uitvoering van een project voor kinderen in armoede, als de rol van beleidsadviseur vervult. Een deel van mijn tijd zat ik dus te videobellen met kinderen van 10 die alles voor hun ouders moesten vertalen, of ouders die ten einde raad in tranen uitbarstten voor de telefooncamera. Dan ga je daarna toch een stuk strijdlustiger het gesprek over kansengelijkheid aan als je weer met je beleidsadviseurspet op in een overleg met de wethouder zit.”

Welke tips heb je voor een nieuwe trainee?
“Durf te spelen! En probeer in ieder geval één keer een opdracht te doen waarbij je echt de boer op moet of ontmoet. Zelfs als het niet echt iets voor jou is, en je jezelf later in een andere rol ziet, is het zó waardevol om in ieder geval één keer in dat buurthuis voor die buurtbewoners te hebben gestaan, bij die kleine ondernemer op het bedrijf te zijn langs geweest of een dag meegelopen te hebben bij de plantsoendienst. En als het even kan veel meer dan één keer natuurlijk. In je mooiste (mantel)pak op de bovenste verdieping rond paraderen kan altijd nog, maar het traineeship is juist een uitgelezen kans om dingen te doen die je daarna misschien niet meer zo makkelijk kan, of zal doen. Dus experimenteer en speel, met je voeten in de klei, je neus in de wind, en soms misschien even met de handen in het haar. Maar neem het allemaal vooral niet te serieus, behalve je eigen ontwikkeling natuurlijk.”

Lees meer ervaringen van trainees.