//
Comments0

Danielle (pool 5) “Het traineeship geeft je niet alleen collega trainees, maar soms ook vrienden.”

Danielle, waarom heb je voor het traineeship MRA gekozen?
“Na het afronden van mijn studie stond het werkende leven voor mijn neus. Al wist ik eigenlijk nog niet zo goed hoe, wat en waar. Wel wist ik dat ik nog niet was uitgeleerd.

Het MRA traineeship geeft je de mogelijkheid om werkervaring op te doen bij meerdere organisaties en in verschillende functies. Daarnaast werk je wekelijks aan je persoonlijke- en professionele ontwikkeling door het volgen van verschillende trainingen.

Het MRA traineeship was daardoor voor mij de perfecte volgende stap na het afronden van mijn studie.”

Wat vind je leuk? Wat vind je pittig?
“Het leuke aan het MRA traineeship vind ik de kansen die je krijgt. Je krijgt de kans om bij verschillende organisaties aan de slag te gaan en volgt trainingen die handig zijn en je blik verbreden. Je blijft verder leren! Je krijg steeds beter inzicht in wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Het allerleukste vind ik dat ik dit traineeship ‘samen’ volg; samen met 18 mede trainees die helemaal begrijpen hoe het is en waarmee vooral gelachen, maar soms ook gehuild wordt. Ook de programmateamleden van het traineeship denken met je mee, geven vertrouwen en waar nodig een extra zetje in je rug.

Pittig vind ik het drie keer nieuw zijn in een organisatie (je startopdracht, vervolgd door 2 detacheringsopdrachten). Opnieuw je weg vinden, kennis maken met collega’s en vragen waar de wc eigenlijk is en hoe de printer werkt. Wanneer je eenmaal je weg hebt gevonden op plek 1 is de start op plek 2 al weer in zicht, dat vind ik pittig. Al moet ik toegeven dat je er steeds beter in wordt en dus steeds sneller je weg vindt.”

Hoe gaat het samenwerken met jou collega-trainees in deze tijd?
“Goed! De traineedagen blijven mijn favoriete dagen in de week, ik kijk ernaar uit om op woensdag weer even bij te praten en vertrouwd aan de slag te gaan met de poolopdracht of een training.

De afgelopen periode zagen we elkaar vooral online. Niet zo leuk als in het echt maar we zijn er goed in geworden. Ook kennen we elkaar steeds beter, we weten wie waar goed in is en hoe iemand werkt. Als team vullen we elkaar dan ook goed aan en dagen we elkaar soms uit.

Langzaam zien we elkaar steeds meer fysiek, soms in kleine deelgroepjes en soms met zijn allen bij elkaar. Dat zijn de echte hoogtepunten van de week.”

Hoe ziet jouw werkdag er uit?
“Dat verschil per dag. Wanneer ik naar kantoor ga stap ik vanuit Amsterdam zo in de trein naar Haarlem en loop ik het laatste stukje naar het gemeentehuis waar ik in de gang al collega’s tegenkom, altijd gezellig. Wanneer ik thuis werk sta ik iets later op en maak ik mijn werkplek aan de keukentafel klaar voor dag. Soms open ik een thuiskantoor voor mede-trainees en werken we samen.

De dag vult zich met mails, to-do’s en overleggen (meestal digitaal, soms fysiek). De leukste overleggen zijn de overleggen waarbij we creatief en oplossingsgericht sparren over de inrichting van de openbare ruimte en vele papieren vol schetsen met tekeningen die je zonder context niet meer begrijpt.

Tijdens de lunch ga ik, wanneer het niet regent, even naar buiten. Ik haal met collega’s een broodje in het centrum van Haarlem of doe tussentijdens even boodschappen in de supermarkt om de hoek, dat is dan weer het voordeel van thuiswerken.

De middag vliegt meestal voorbij met de nog openstaande to-do’s of afspraken. Op donderdag wordt er soms met collega’s nog wat gedronken op een terras waarna ik weer in de trein stap naar huis.  Wanneer ik thuis werk heb ik geen reistijd dus begint de vrije avond vroeg.”

Doen jullie na werktijd nog iets samen?
“Zeker! Zo hebben we laatst, op uitnodiging van een opdrachtgever van een van onze poolopdrachten, heerlijk Flevolands geluncht en het Floriadeterrein bezocht. Ook hebben een aantal trainees voedselpakketten voor boeren voor buren ingepakt en zo een handje geholpen. Deze voorbeelden zijn werk gerelateerd maar vanuit eigen wil en enthousiasme.

Ook heb ik zeker met trainees op een terras gezeten, drankjes gedronken, successen gevierd of samen gekookt en gegeten. Het traineeship geeft je niet alleen collega trainees, maar soms ook vrienden.”

Welke sollicitatietip heb je?
“Sta open voor alle mogelijkheden maar vertel vooral ook waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt.”

Zou je het traineeship aanbevelen?
“Het MRA traineeship geeft je een topstart van je carrière! Het traineeship leert je over het werkende leven en over jezelf als professional. En je krijgt de kans op bij drie verschillende overheidsinstellingen binnen de MRA aan de slag te gaan!”