//
Comments0
Trainee remi

Leuk om kennis te maken! Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Remi Nijkamp, 29 jaar, en woon in Amsterdam. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen aan het MRA Traineeship. Mijn achtergrond ligt in toeristisch management en duurzaamheid.

Hoe heb je je opdrachten ervaren?
Mijn eerste opdracht bij de provincie Noord-Holland sloot perfect aan bij mijn achtergrond in toerisme, duurzaamheid en biodiversiteit. Ik onderzocht de impact van recreatie op biodiversiteit, ofwel recreatie-ecologie. Dus alles wat je doet in de natuur of in parken heeft een impact. Ik ging kijken hoe je die impact kunt meten. Het was heel fijn om te starten met een opdracht waar ik voor gestudeerd had. Het voelde als een warm bad, met veel leerpunten en fijne gesprekken.

Mijn tweede opdracht bij de gemeente Haarlem ging over ruimtelijke data, zoals bodem, lucht en geluid (milieu). Ik werkte aan een onderzoek over het intern gebruik van ruimtelijke data. Dat ging al snel verder dan alleen kaarten: het ging over data-analyse, bewustzijn, en leerlijnen. Ik moest me wel eerst twee tot drie maanden inlezen omdat dit totaal nieuw voor me was en alle milieu- en data gerelateerde afkortingen binnen de gemeente moest leren. Maar ik kreeg veel vrijheid en uitdaging binnen deze opdracht. Daar is een adviesrapport uitgekomen dat ging over datageletterdheid, leren en inspireren en de integrale leeromgeving.

Wat was jouw grootste uitdaging?
Dat was zonder twijfel beginnen met een opdracht waar ik geen ervaring mee had, zoals mijn tweede opdracht. Je wordt in het diepe gegooid en moet uitzoeken hoe je een enorme opdracht moet aanpakken. Maar dat is juist heel leerzaam. Door gesprekken en brainstormsessies met collega’s lukte het me om structuur aan te brengen en een concreet plan te maken.

Hoe was de begeleiding?
Heel goed! Zowel vanuit de Provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlem als vanuit het traineeship. Bij beide opdrachten heb ik goed management gehad en bij de gemeente Haarlem fijne interne begeleiding. Vanuit het MRA-traineeship is er veel ondersteuning op persoonlijke en professionele ontwikkeling (PPO). Ook de teambuildingmomenten, zoals de PPO’s waar je een nachtje weggaat en poolopdrachten, zorgen voor een sterke band en een groot netwerk.

Waarom koos je voor het MRA Traineeship?
Eerlijk? Ik was op zoek naar een baan rondom Amsterdam, zag het traineeship 30 minuten voor de deadline en dacht: waarom niet? Het biedt enorm veel mogelijkheden en je hebt veel vrijheid om op professioneel gebied aan jezelf te werken. Het traineeship voelt soms als een betaalde ”snuffelstage”, waar je de vrijheid krijgt om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat je wilt.

Wat heb je geleerd tijdens het traineeship?
Ik heb geleerd hoe je op overheidsniveau schrijft, netwerken onderhoudt en flexibel kunt schakelen tussen projecten. Het traineeship heeft me ook inzicht gegeven in welke richting ik na afloop op wil – waarschijnlijk iets met data, want dat is de rode draad in mijn opdrachten geworden.

Wat vind je het leukste aan het traineeship?
De poolopdrachten! Je werkt samen aan projecten die je op bijzondere plekken brengen, van brandweerkazernes tot agrarische bedrijven. Niet elke opdracht past misschien perfect bij je interesses, maar je leert zoveel door die afwisseling. Het maakt het traineeship enorm divers en waardevol.

Wat is jouw conclusie over het traineeship?
Het is een geweldige kans om te ontdekken wat je wil, jezelf te ontwikkelen en een groot netwerk op te bouwen. En ik weet nu veel beter welke kant ik op wil na het traineeship. Dat had ik niet verwacht, maar wel heel erg gehoopt.

Andere ervaringen lezen? Klik hier om meer verhalen van trainees te lezen.