//
Comments0

‘Tijdens je studie lever je iets in dat perfect moet zijn, maar in het werkende leven draait het juist om samenwerken en input van anderen vragen.’

Trainee Mees Tesselaar Ferrari vertelt ons meer over zijn opdracht bij het Programmabureau Noordzeekanaalgebied. Als trainee bij MRA krijgt hij de kans om op verschillende plekken ervaring op te doen.

Wie ben je en hoe ben je terechtgekomen bij het MRA traineeship? 
“Ik ben Mees, 25 jaar, en ik kom uit Amsterdam. Ik heb Internationale Betrekkingen gestudeerd in Groningen en daarna wilde ik weer iets doen voor de regio waar ik vandaan kom. Zo ben ik uiteindelijk bij het MRA traineeship beland. Ik had een brede interesse en zo’n traineeship is daar perfect voor. Ik heb inmiddels al 17 maanden meegedraaid en het bevalt heel goed.” 

Wat trok je aan om voor dit traineeship te kiezen? 
“Het feit dat je nog niet hoeft te kiezen. Mijn studie was heel breed en ik wist eigenlijk nog niet precies wat ik wilde. Dit traineeship geeft me de kans om op verschillende plekken ervaring op te doen. Dat sprak me heel erg aan. Onder het label van ‘trainee’ kun je op interessante plekken komen waar je anders als junior nog niet zo snel zou komen. Dat is wel heel tof. Je hebt als trainee een groot voordeel en je kan ook niet snel iets fout doen. Dat is ook nog wel fijn en maakt het begin van je carrière heel stressloos. Ook helpt het dat je met een groep trainees tegelijk begint, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Dat geeft veel steun.” 

Wat vind je het leukste aan dit traineeship? 
“De andere trainees zijn echt een grote toevoeging. Ze zijn vrienden van me geworden en we leren van elkaars ervaringen. Het is fijn om te kunnen sparren over dingen die je meemaakt op de werkvloer. Daarnaast zijn de poolopdrachten intens maar heel leerzaam. En ja, de plekken waar je komt zijn echt bijzonder. Je mag zomaar mee naar congressen in Brussel of werkbezoeken. Zo stond ik bijvoorbeeld ineens bij Tata Steel naast een gloeiendhete ijzeren plaat. Dat soort ervaringen zijn uniek.” 

Kun je iets vertellen over een van je opdrachten? 
“Mijn vorige opdracht was bij het Programmabureau Noordzeekanaalgebied, een samenwerkingsverband tussen verschillende overheden en bedrijven. Ik heb me daar beziggehouden met het lobbybeleid. Veel partijen behartigen hun belangen richting Den Haag en de Europese Unie, maar nog niet echt samen. Mijn taak was om te onderzoeken of ze meer zouden moeten samenwerken. Ik heb bijeenkomsten georganiseerd met lobbyisten en mocht zelf ook meedoen in lobbytrajecten. Dat vond ik heel leuk om te doen. Je bent als trainee een volledig meedraaiende collega. Ik had mijn eigen takenpakket. Dat vond ik fijn omdat ik daardoor ook echt het gevoel kreeg dat ik wat bijdroeg.” 

Ben je uitdagingen tegengekomen tijdens je opdrachten? 
“Zeker. Je bent onderdeel van een team, maar dat team draait ook gewoon door als jij erbij komt. Soms moet je je plek innemen en durven zeggen dat wat jij inbrengt belangrijk is. Dat was wel een uitdaging, maar uiteindelijk leer je het door het gewoon te doen. Daar hebben de trainingen en persoonlijke begeleiding ook bij geholpen.” 

Hoe ervaar je de begeleiding binnen het traineeship? 
“De begeleiding is er altijd, maar je moet wel zelf om hulp vragen. Dat vind ik goed, want het leert je initiatief te nemen. Je hebt een traineebegeleider. Als je ergens tegenaan loopt, is diegene er altijd 100% voor je. Voor mij is vooral het informele contact met de andere trainees heel waardevol. Dat gebeurt meestal tijdens de woensdagen wanneer we aan de poolopdracht werken. Tussendoor hebben we dan tijd voor een incheck-moment. Hoe gaat het met iedereen? Loop je ergens tegenaan? Zijn er andere dingen die je wil delen?” 

Welke vaardigheden heb je tot nu toe geleerd? 
“Vragen stellen, vooral tijdens de training Deep Democracy. Het ging daarover hoe je de wijsheid van de minderheid meeneemt. Waarom is iemand ergens niet tevreden mee, en wat is er nodig om die persoon wel mee te krijgen? Daarnaast krijg je met veel verschillende leidinggevenden en dus managementstijlen te maken. Door de diverse opdrachten en werkplekken zie je allerlei manieren van leidinggeven, wat heel leerzaam is. Je merkt al snel wat wel of niet bij je past. Omdat je nergens al te lang zit, houd je ook een bepaalde afstand, waardoor je objectief kunt blijven kijken zonder er te veel door beïnvloed te worden. Die variatie aan ervaringen neem je mee en dat helpt je echt in je eigen ontwikkeling. Ook heb ik geleerd hoe belangrijk het is om feedback te vragen en samen te werken. Op de universiteit lever je iets in dat perfect moet zijn, maar in het werkende leven draait het juist om samenwerken en input van anderen vragen. Dat was een belangrijke les.” 

Heb je nog tips voor nieuwe trainees? 
“Durf te vragen. Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Stel je open, niemand is perfect. Zelfreflectie is heel belangrijk in dit traineeship. Je leert ontzettend veel, maar dan is een open houding wel essentieel.” 

Heb je nog een leuke anekdote die je wilt delen? 
“Zeker! Tijdens het traineeship organiseren we ook veel sociale dingen, zoals een kerstdiner met de hele traineepool. Dat was supergezellig. Uiteindelijk stonden we met zijn allen midden in de nacht in de club te dansen, inclusief met onze traineebegeleidster. Werk is dus ook gewoon leuk! Na de universiteit denk je misschien dat de pret over is, maar dat is zeker niet zo. Er zijn nog zoveel leuke dingen te beleven!” 

Bedankt Mees, voor je leuke verhaal en enthousiasme!   

Heeft het verhaal van Mees jou enthousiast gemaakt en wil jij ook als MRA-trainee aan de slag? Vanaf 18 november 2024 kun je solliciteren. Wil je alvast meer informatie over het traineeship? Ontmoet ons tijdens één van de informatiemomenten en hoor meer over ons traineeship. Aanmelden voor een informatiemoment kan hier.