//
Comments0

Wie ben je?
“Ik ben Feikje, 27 jaar, woon in Amsterdam en ben trainee van de MRA. Mijn achtergrond ligt in rechten en milieuwetenschappen, met een master in internationaal publiekrecht en een specialisatie in milieu en zeerecht. Buiten werk sport ik graag: klimmen, skaten en dansen. En daarnaast vind ik duurzaamheid heel belangrijk.”

Waarom koos je voor het MRA-traineeship?
“Na mijn studie wilde ik aan de slag met duurzaamheid, maar ik wist nog niet precies hoe of in welk thema. De overheid leek me een logische keuze: daar kun je echt impact maken. Het traineeship sprak me aan omdat je verschillende opdrachten kunt doen en ontdekken wat bij je past. Wil ik beleidsmatig werken, of meer in de uitvoering? En voor mij biedt het een mooie kans om uit te zoeken welk thema ik binnen duurzaamheid het leukste vind.”

Kun je ons meer vertellen over je opdrachten?
“Mijn eerste opdracht was bij de provincie Noord-Holland, in het Energietransitieteam. Daarna ging ik naar het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, waar ik werkte aan vergroeningsprojecten om de stad klimaatadaptiever te maken. Bij ‘team nieuwe groene plekken’ hielp ik met het creëren van groen in de stad, zoals bomen en groenvakken tegen hittestress en wateroverlast. Ook organiseerde ik een buurtavond om met de bewoners in gesprek te gaan over het vergroenen van de buurt. Hoe willen zij dat het eruit komt te zien, waar hebben ze behoefte aan? Ik vond het heel leuk dat dit werk zichtbaar en tastbaar was.”

“In mijn andere team, ‘bomen specials’, ging het over boombehoud. Bomen worden continu geïnspecteerd; elke boom heeft een nummer, en het is precies bekend hoe oud en gezond hij is. Mijn taak was aanvankelijk om het omgevingsmanagement van een nieuw programma op te zetten, maar dat was wel wat te groot voor mij. In overleg heb ik toen mijn focus verlegd naar het verduurzamen van processen, wat beter paste bij mijn ervaring.”

Zijn er uitdagingen geweest?
“Ja, wat ik net zei is er een van. Het was soms lastig om aan te geven dat iets te ambitieus voor me was, zoals bij de rol van omgevingsmanager. Maar door goede begeleiding en overleg heb ik dat kunnen ombuigen naar een rol die beter bij me paste. Natuurlijk kun je buiten je comfortzone treden, maar dit was net too much. Het heeft me geleerd dat je echt wel je grenzen mag aangeven.”

Hoe ervaar je de begeleiding?
“Heel goed. Vanuit het traineeship hebben we een begeleider die de hele groep persoonlijk kent. Het is heel fijn om met twijfels of ideeën bij haar terecht te kunnen. Ook op de werkplek is er een vaste begeleider, waardoor je altijd iemand hebt om mee te sparren.”

Wat vind je het leukste aan het traineeship?
“Twee dingen. Ten eerste dat je met een groep begint die in hetzelfde schuitje zit. We delen ervaringen, doen leuke dingen samen, komen elke woensdag bij elkaar en hebben echt een hechte band. Ten tweede de variatie: je kunt verschillende functies proberen en ontdekken wat je leuk vindt. Het MRA-traineeship is echt een buitenkans omdat je gewoon overal eventjes mag kijken. Op basis daarvan hoef je pas een keuze te maken.”

Tips voor toekomstige trainees?
“Wees nieuwsgierig en proactief. Er is zoveel mogelijk als je zelf aangeeft wat je wilt proberen. Drink bijvoorbeeld eens een koffietje met collega’s buiten je directe opdracht en ontdek verschillende thema’s. Dus ga er lekker op uit en kijk breed om je heen. En tot slot, wees vooral jezelf.”

Wat zul je nooit vergeten aan je tijd bij de MRA?
Tijdens mijn traineeship beleefde ik een letterlijk hoogtepunt: een workshop bomen klimmen! Ik mocht ervaren hoe boomspecialisten werken, zelf de boom in met een zaag. Dat paste helemaal bij mijn klimcarrière. En het ging me nog goed af ook. Deze ervaring zal ik nooit vergeten!

Benieuwd naar de andere ervaringen van trainees? Klik hier!