Startopdracht trainee: Veilige regio – Veiligheidsregio/ Brandweer Amsterdam-Amstelland

Thema: Slimmer en innovatief

Wil jij je inzetten voor een veilige regio? Ben je recent afgestudeerd (hbo/wo) en op zoek naar een topstart van jouw carrière? Heb jij de ambitie om een innovatieve bijdrage te leveren aan een veiligere regio met tal van mogelijkheden? Dan is dit jouw kans om te werken aan uitdagende vraagstukken van de Veiligheidsregio/Brandweer binnen de Metropoolregio Amsterdam.

De context

Sinds de coronacrisis kent iedereen het begrip Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wordt gevormd door de zes regiogemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Binnen de Veiligheidsregio werken gemeenten, brandweer, GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisaties in de regio), politie, Openbaar Ministerie en andere publieke en private (veiligheids-)partners samen aan het beheersen van risico’s, brandweerzorg, hulpverlening en voorbereiding op crises.

Met 1050 medewerkers, waarvan 450 beroepsbrandweermannen, 300 vrijwilligers en 300 ondersteunend personeel is Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland/Brandweer Amsterdam-Amstelland (VrAA/BrAA) gericht op de veiligheid van de burgers. Je staat midden in de samenleving en het is belangrijk om deze goed te begrijpen om betekenisvol te zijn. Ons werk stopt nooit. Dag in, dag uit staan wij klaar om te beschermen wat waardevol is. Wij bestrijden crises, brand, redden levens en verlenen hulp bij ongevallen. Liever nog zijn we problemen een stap voor. Daarom zetten we ons in voor preventie en geven we voorlichting en advies. Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van deze organisatie. Ons werk is dynamisch en veeleisend. We staan klaar voor anderen, en voor elkaar.

De startopdracht

Binnen de VrAA/BrAA is de CI2O (Chief Information & Innovation Office) de thuisbasis voor MRA trainees. Jij gaat, binnen de dynamiek van dit organisatieonderdeel in opbouw, aan de slag met één van de Woeste Doelen van 2030. Afhankelijk van jouw persoonlijke interesse, ga jij als trainee op operationeel en strategisch niveau meedenken en werken aan een van deze grote actuele, maatschappelijke doelen van de VrAA/BrAA. Deze zijn: 100.000 hulpverleners, onbegrensde brandweer, emissievrije brandweer, smart veiligheid en een veilige generatie.

Als trainee ga je aan de slag met onderwerpen op het gebied van informatiemanagement, innovatie, eenduidige manier van werken, de meldkamer (hét informatieknooppunt) en informatiebeveiliging.

Mogelijke startopdrachten kunnen zijn:

  • Emissievrije brandweer: hoe zetten we de nieuwe, elektrische brandweerwagen optimaal in waarbij oefeningen en experimenten in verschillende situaties zijn ondernomen;
  • Veilige generatie: hoe zetten we een Risk Factory op om lagere en middelbare scholieren structureel bewust te maken van zowel brandveiligheid als ondermijning;
  • Innovatie: wat zijn de innovatieve mogelijkheden voor het brandweer vak, bijvoorbeeld VR-oefeningen of oefenen met rooksimulatie, gebruik van drones of het bevorderen van kennisoverdracht;
  • Meldkamer: in dit altijd operationele informatiehart van de Veiligheidsregio moet het proces van melding tot bestrijding steeds getoetst worden op efficiëntie en effectiviteit.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

We zoeken een zelfstandige, flexibele trainee die initiatief toont en vanuit nieuwsgierigheid en een frisse blik de waarom-vragen stelt. Met je analytische blik en creativiteit ga je voor innovatieve resultaten. Met je enthousiasme en positieve energie weet je mensen mee te krijgen. Je hebt een hbo of wo diploma op zak die bij voorkeur aanvullend is voor de organisatie, dus liever op het gebied van bijvoorbeeld organisatieverandering of informatiemanagement dan veiligheid. Je beschikt over de volgende competenties: 

  • Je bent zelfstandig en initiatiefrijk;
  • Je bent analytisch en creatief;
  • Je beschikt over een maatschappelijk hart, een brede interesse en veel enthousiasme;
  • Verder beschik je over de kerncompetenties van de Traineepool MRA: lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?
Je solliciteert op het traineeship en geeft daarbij aan welke van de 8 thema’s jouw voorkeur heeft. Mocht je na het lezen van deze startopdracht denken, deze past écht bij mij? Dan mag je ook in je motivatiebrief aangeven en onderbouwen waarom je deze startopdracht prefereert.

De reactietermijn is inmiddels gesloten. De nieuwe werving staat gepland voor september 2021.

<<< Terug naar het overzicht van startopdrachten.