Ervaringen oud-trainee Ciske Veltkamp
Pool 1 Metropoolregio Amsterdam

Ciske Veltkamp
“De traineeperiode was voor mij de ideale carrièrestart. Ik heb volop kansen gekregen om me te bewijzen, zonder dat het een probleem was als er soms iets niet goed ging. Hierbij heb ik vooral veel over mezelf geleerd, zoals waar ik goed in ben, hoe ik het fijnst samenwerk en in wat voor functie ik het meest tot mijn recht kom. Daarnaast krijg je als trainee een spoedcursus multitasken en prioriteren, doordat je voortdurend overladen wordt met leuke, interessante klussen voor verschillende opdrachtgevers.

Het meest uitdagend waren de poolopdrachten, waarin je een aantal maanden met de hele groep trainees voor een gave, zelfgekozen opdrachtgever aan de slag gaat. In tegenstelling tot in je werk voor de gemeente, heb je hierbij vanaf het begin de vrijheid om dingen zo aan te pakken als jij en de rest van de groep goeddunkt. Door het opzoeken van je grenzen ga je soms hard op je bek, maar daarna krijg je gewoon weer een kans om het beter te doen.

Het allerleukste maar ook het lastigste vond ik de samenwerking met de andere trainees. Door de intensieve samenwerking ontstaan er uiteindelijk altijd spanningen. Tegelijkertijd zorgt het nauwe contact er echter voor dat je een bijzondere, enorm hechte band opbouwt, die verder wordt versterkt door veel borrels en gezelligheid.

Al met al ben ik door het traineeship in veel situaties terechtgekomen, die ik anders pas over vele jaren had meegemaakt. Hierdoor heb ik de eerste treden van de arbeidsladder met meerdere tegelijk kunnen nemen, met een hele mooie baan als resultaat.

Toekomstige trainees zou ik aan willen raden om de geboden mogelijkheden ten volle te benutten. Alle energie die je in het traineeship stopt, krijg je namelijk weer dubbel terug in de vorm van leerervaringen en gezelligheid.”

Mascha LemmersErvaringen oud-trainee Mascha Lemmers
Pool 1 Metropoolregio Amsterdam

“Ik heb het traineeship als zeer waardevol ervaren. Het bied je de kans om in een veilige omgeving, samen met andere trainees, te starten met je werkzame leven binnen een gemeente.

Het samenwerken met mijn mede-trainees heb ik als zeer leerzaam ervaren. Omdat je tijdens de poolopdrachten zeer intensief met elkaar samenwerkt, leer je elkaar goed kennen en leer je om te gaan met verschillende manieren van werken. De een is veel meer gericht op de inhoud en de ander veel meer op het proces. Je leert elkaars kwaliteiten kennen en je leert ze ook te benutten.”

Hoe heeft het traineeship jou geholpen met de volgende stap in jouw carrière? Wat neem je mee aan kennis en vaardigheden?
“Doordat ik mijn laatste detachering deed op een plek waar ik de mogelijkheid had om te blijven kon ik de mensen waar ik mee samenwerktte leren kennen en bewijzen waar ik goed in was. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een baan, waar ik heel erg blij mee ben”.

Wat zou je nieuwe potentiële trainees willen meegeven?
“Solliciteer voor de regionale traineepool MRA, omdat het een goede start is van je carriere en het je tegelijkertijd de mogelijheden bied om op verschillende plekken binnen de gemeente een kijkje te nemen. Je hebt twee jaar de tijd om te bedenken en te ervaren waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt”.