Startopdracht Communicatie – OVER-gemeenten

Traineeship Metropoolregio Amsterdam (MRA)

Heb jij passie voor communicatie? Ben je resultaatgericht en lukt het jou om focus aan te brengen, ook in een omgeving die voortdurend in ontwikkeling is? Wil jij in de breedte kennis maken met communicatie binnen een gemeentelijke serviceorganisatie? Start jouw traineeship dan als Trainee Communicatie bij OVER-gemeenten.

De context

OVER-gemeenten is de serviceorganisatie van de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Twee gemeenten die bestuurlijk zelfstandig zijn. Uitdagend is hierbij dat je werkt in twee samenwerkende gemeenten met een eigen gemeentelijke bestuurlijke regie en “colour locale”. Als trainee Communicatie ben je onderdeel van de afdeling communicatie, bestaand uit drie communicatiemedewerkers en vier communicatieadviseurs. In het team wordt binnen een open cultuur en prettige onderlinge samenwerking hard gewerkt aan tal van projecten voor alle interne en externe communicatie. OVER-gemeenten is een kleine organisatie waar de lijnen kort zijn en je echt wat kunt bijdragen. Bij OVER-gemeenten ligt het initiatief bij de medewerker. In jouw rol als trainee krijg je veel vrijheid bij de uitvoering van jouw werkzaamheden. Je vind het leuk om creatieve ideeën in te brengen en je krijgt energie van projectmatig werken!

De startopdracht

Als trainee communicatie kan je aan de slag met uiteenlopende opdrachten. Afhankelijk van jouw voorkeur en interesse ga je aan de slag met één (of een combinatie van) onderstaande opdrachten:

 1. Doelgroeponderzoek
  OVER-gemeenten heeft in de communicatie te maken met uiteenlopende doelgroepen. Met het doelgroepenonderzoek breng je de kenmerken en behoeften van de verschillende doelgroepen in kaart en onderzoek je hoe OVER-gemeenten de doelgroepen het beste kan bereiken. Het onderzoek levert handvatten op om de communicatie beter aan te laten sluiten op de doelgroepen.
 2. Visie op interne communicatie

Hoe communiceert OVER-gemeenten intern, via welke kanalen en waarom? Je ontwikkelt een visie waarin je de behoeften van medewerkers en de bestaande mogelijkheden meeweegt. Met deze visie kan OVER-gemeenten de interne communicatie verbeteren. Dat leidt tot meer betrokken medewerkers.

 1. Positioneren OVER-gemeenten

Momenteel is het project visie, missie en identiteit nog in volle gang. Afhankelijk van de voortgang van het project kun je aan de slag met het positioneren van OVER-gemeenten, passend bij de visie, missie en identiteit. Een goede positionering van OVER-gemeenten zorgt ervoor dat de organisatie aantrekkelijk wordt voor nieuwe medewerkers en voor gemeenten die willen aansluiten. Een van de uitwerkingen van de positionering is het herijken van de huidige arbeidsmarktcommunicatie.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Je bent creatief, denkt buiten de gebaande paden. Je vindt het leuk om zelfstandig met een opdracht aan de gang te gaan. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en je hebt passie voor het communicatie vak. Je vindt het leuk om kennis te delen en met anderen mee te denken en te praten. Je bent je er bewust van dat je in een politiek bestuurlijke omgeving werkt. Met name bij het positioneren van OVER-gemeenten is dit van belang. Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je een hbo of wo diploma op zak. Verder beschik je over de volgende competenties:

 • Resultaatgericht
 • Politiek sensitief
 • Lef
 • Leervermogen
 • Samenwerken
 • Creatief

Solliciteren?
Je kunt helaas niet meer solliciteren op het traineeship Metropoolregio Amsterdam. In september 2020 gaan wij weer op zoek naar nieuwe talentvolle trainees!

<< Terug naar het overzicht startopdrachten