Startopdracht: Trainee Gebiedsontwikkeling Zuidas

Organisatie: Gemeente Amsterdam
Valt onder thema: Leefbare en gezonde regio

Ben jij nieuwsgierig, communicatief en resultaatgericht? Hou je van dynamiek en concrete resultaten? En wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Zuidas? Lees dan snel verder!

De context
In deze opdracht maak je onderdeel uit van de organisatie die het gebied rond station Amsterdam Zuid ontwikkelt. Dit is de Directie Zuidas, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gebied Zuidas en Zuidasdok. Dit gebied staat bekend als een internationale kantorenlocatie. De ambitie is om dit verder te ontwikkelen tot een complete Amsterdamse stadswijk. Alle ambities van de stad moeten hier letterlijk van de grond komen. Naast de kantoren functie van de Zuidas zal wonen, leven en uitgaan een functie krijgen. Voorzieningen die hierbij horen zijn o.a. scholen, horeca, winkels, groenvoorzieningen maar ook bijvoorbeeld daklozenopvang. Jij levert hier een bijdrage aan in de deelgebieden en/of binnen de gebiedsbrede programma’s. Dit zijn o.a. Duurzaamheid, Mobiliteit, Maatschappelijke Voorzieningen en Kunst & Cultuur. Klimaatneutraal is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

De Directie Zuidas werkt vanuit het WTC aan het Zuidplein. De directie kent geen klassieke opbouw in afdelingen en teams. Er wordt door integrale project- en programmateams gewerkt aan de ontwikkeling van de Zuidas. Daarbinnen hebben verschillende functies hun eigen verantwoordelijkheden en specialismen. Er is sprake van een platte organisatie, er zijn geen ingewikkelde structuren. De Zuidas-organisatie is een projectenclub van ongeveer 170 personen. Circa 95% van hen werkt bij andere onderdelen van de gemeente en parttime bij de Zuidas organisatie. De afdeling en de plek of functie waar jij komt  te werken zal in nader overleg met jou bepaald worden en is een match tussen jouw persoonlijke interesses en waar concrete opgaven liggen.

De startopdracht
In deze opdracht leer je de gemeente en de stad goed kennen omdat alle relevante onderwerpen van nu en de toekomst in dit gebied samenkomen. Je ziet hoe er gewerkt wordt op bestuurlijk, strategisch en uitvoerend niveau. Bovendien kun je vanaf dag één concreet bijdragen aan de stad. Er wordt daarbij een beroep gedaan op jouw zelfstandigheid, maar je bent ook onderdeel van een team met collega’s waar je van kunt leren. Je leert wat het betekent om deel uit te maken van een dynamisch onderdeel van de gemeente op het snijvlak van strategie en uitvoering. Je leert wat het is om verantwoordelijkheid te nemen en te werken binnen een of meer teams. Kortom: je leert wat er nodig is en waar jouw kracht zit om met anderen een concrete bijdrage te leveren aan de toekomst van Amsterdam.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel
Voor deze opdracht zijn wij op zoek naar een nieuwsgierige persoonlijkheid die zich gemakkelijk beweegt binnen een complexe omgeving. Je bent in staat om mee te draaien in de organisatie en een bijdrage te leveren aan de lopende projecten-/programma’s. Je gaat ervaren wat het betekent om ‘stad te maken’ en tegelijkertijd een concrete bijdrage te kunnen leveren. Je toont hierbij initiatief en stelt vragen. Je houdt ervan om te pionieren en een eigenstandig aandeel te hebben in een van de (deel)projecten. De Zuidas ontwikkelt zich in een enorm tempo en dat moet je leuk vinden. Je bent communicatief in woord en geschrift en je hebt snel door wat er wordt bedoeld. Je bent zowel reflectief als slagvaardig. Verder beschik je over de kerncompetenties van het traineeship MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?

De reactietermijn voor dit jaar is inmiddels gesloten. In september 2022 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees. 

Ga terug naar overzicht startopdrachten