Startopdracht: Trainee duurzame en innovatieve provincie

Organisatie: Provincie Noord-Holland
Valt onder thema: Algemeen

Heb jij net een wo diploma op zak en een scherp oog voor de toekomst en maatschappelijke ontwikkelingen? Ben jij een gedreven strategische netwerker die op het podium klimt als het nodig is? Verbind je interne en externe partijen en organisaties met vindingrijkheid en lef? Ben je nieuwsgierig van aard en tegelijkertijd analytisch ingesteld? Heb jij de ambitie om jezelf als professional te ontwikkelen binnen de publieke sector op een van de provinciale en MRA-thema’s? Lees dan snel verder!

De context
De provincie is een interessante organisatie met een regisserende en verbindende rol die zich op de buitenwereld richt. Ze is een zelfstandige overheidsorganisatie. De kerntaken van de provincie zijn onder andere duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer, regionale bereikbaarheid & regionaal openbaar vervoer, regionale economie en bescherming van natuur en landschap. Op deze beleidsterreinen maakt de provincie beleid én voert dit uit door middel van projecten, programma’s, subsidies en regelgeving.

De provincie levert een concrete bijdrage aan de kwaliteit van de Noord-Hollandse samenleving. Binnen de politieke kaders werk je zo efficiënt en effectief mogelijk in een voortdurend veranderende omgeving. Je verdiept je in de maatschappelijke ontwikkelingen en vertaalt deze naar de provincie. Jouw opdracht geeft je de kans om samen te werken met directe collega’s en partners buiten de organisatie op regionaal en (inter-) nationaal niveau. Daarbij gaat het er innovatief aan toe. De provincie stimuleert en faciliteert smart mobility, de energietransitie, grootschalige natuurontwikkeling en de nieuwste technologieën, zoals slimme apps.

Na de laatste provinciale statenverkiezingen is er een nieuw coalitieakkoord geformuleerd: Duurzaam doorpakken! (GroenLinks, CCD, D66 en PvdA). De coalitie maakt zich sterk voor een duurzame, bereikbare, leefbare en innovatieve provincie. De speerpunten uit het coalitieakkoord zijn klimaat, duurzame verstedelijking en bereikbaarheid, leefbaarheid en economie, vitaal landelijk gebied, openbaar bestuur en financiën.

Klik op hier voor het coalitieakkoord.

De startopdracht
Provincie Noord-Holland heeft 5 strategische en tactische startopdrachten op de drie thema’s: Data, IT & Finance, Bestuur & Politiek of Groen & Energietransitie. Bij de start kijken we op basis van jouw persoonlijke ontwikkeling, interesses en je talenten wat een passende opdracht en rol voor jou kan zijn binnen de provincie. Je komt te werken bij een van de directies van de provincies, afhankelijk van het thema waar jij je in wil verdiepen. Op alle speerpunten uit het coalitieakkoord is wel iets te doen.

Op de thema’s kun je in verschillende rollen ervaring op doen: bijvoorbeeld als projectsecretaris, als analist of inhoudelijk onderzoek, als adviseur of specialist. Zo kom je in aanraking met verschillende soorten activiteiten en thema’s. Ongeacht je keuze, jij bent altijd een behartiger van de provinciale belangen, wél vanuit het gemeenschappelijke MRA-gedachtegoed.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel
Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren, ben je in staat om zelf de uitdaging te zoeken en vorm te geven. Je beweegt makkelijk in een dynamische en netwerkende omgeving. Je schroomt niet om op mensen af te stappen en neemt graag initiatief. Daarnaast beschik je over de volgende competenties:

 • Je hebt een ondernemende geest en bent vindingrijk, je bent van nature een netwerker en zoekt altijd naar verbinding.
 • Je bent maatschappelijk bevlogen. Interesse in overheid en politiek is voor jou vanzelfsprekend.
 • Je bent analytisch en strategisch en wil resultaten boeken.
 • Je houdt ervan om met complexe en abstracte opgaven aan de slag te gaan.
 • Je bent een innovator en creatieve denker.
 • Verder beschik je over de kerncompetenties van de traineepool MRA: leervermogen, samenwerken en lef.

Verder heb je:

 • Een WO-diploma in de richting van of aanverwant:
 • Sociologie, bestuurskunde, filosofie, politicologie, psychologie
 • Informatietechnologie, -voorziening en datatechniek
 • Bedrijfseconomie, financiële economie
 • Urban studies, ecologie, milieukunde, technische bedrijfskunde, civiele techniek
 • Buiten je studie heb je extra curriculaire activiteiten gedaan.
 • Verder heb je niet meer dan 2 jaar werkervaring en ben je niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd.
 • Tot slot beschik je over de drie kerncompetenties van het traineeship MRA: lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?

De reactietermijn voor dit jaar is inmiddels gesloten. In september 2022 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees. 

Ga terug naar overzicht startopdrachten