Startopdracht trainee: Ontwikkeling Beleid – Provincie Flevoland

Thema: Toekomstbestendige metropool

Heb jij net een wo diploma op zak en een scherp oog voor maatschappelijke ontwikkelingen? Ben jij nieuwsgierig van aard en analytisch ingesteld? Heb jij de ambitie om jezelf als professional te ontwikkelen op provinciale thema’s? Kies dan voor de startopdracht Ontwikkeling Beleid bij de Provincie Flevoland!

De context

De provincie Flevoland is de jongste en snelst groeiende provincie van Nederland. Een gebied waar denken en doen samenkomen in fascinerende projecten en activiteiten. De provincie is een uitdagende en inspirerende werkgever. We zijn een flexibele en slagvaardige organisatie die snel reageert op veranderingen in onze omgeving. We zoeken mensen die deze eigenschappen ook in huis hebben.

De kerntaken van de provincie zijn onder andere duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer, regionale bereikbaarheid & regionaal openbaar vervoer, regionale economie en bescherming van natuur en landschap. Op deze beleidsterreinen maakt de provincie beleid en voert dit uit door middel van projecten, programma’s, subsidies en regelgeving. Binnen de politieke kaders werk je zo efficiënt en effectief mogelijk in een voortdurend veranderende omgeving. Je verdiept je in de maatschappelijke ontwikkelingen en vertaalt deze naar de provincie. Het werk biedt je de kans om samen te werken met directe collega’s en partners buiten de organisatie op (inter-)nationaal niveau.

De startopdracht

In het kader van jouw persoonlijke ontwikkeling wordt gekeken welke rol je gaat vervullen. Kijkend naar jouw interesse en talenten wordt een passende startopdracht gevormd. Je komt te werken voor de afdeling Strategie en Beleid. De afdeling Strategie en Beleid is een dynamische afdeling met meer dan honderd medewerkers die zich deskundig en gedreven inzetten voor de provincie op een groot aantal beleidsterreinen.

In MRA-verband werkt de provincie vanuit 3 platforms: Ruimte, Economie en Mobiliteit.

  • Binnen Ruimte lopen er programma’s op het gebied van landschap, bouwen en wonen en duurzaamheid. Bijvoorbeeld het versneld bouwen van 100.00 woningen in de hele provincie;
  • Economie beslaat de thema’s duurzame economie en platform bedrijven en kantoren (plabeka);
  • Bij Mobiliteit zijn er infrastructuurprojecten en ontwikkelingsstrategieën op het gebied van verkeers- en vervoer.

Er zijn verschillende, interessante speerpunten waar je aan kunt werken. Bijvoorbeeld een project begeleiden op het gebied van Circulaire Economie en je bezighouden met MRA-vraagstukken zoals Greendeals of het voorzitterschap van Cora op je nemen. Of je kiest een onderwerp als Human Capital Agenda Klimaat. De klimaatopgave en de vergroening van de economie worden gezien als motoren om de economie weer op gang te helpen en uit de crisis te komen. Het visiedocument moet nu uitvoering krijgen; je kunt je bijdrage leveren aan de uitvoeringsagenda, het communicatieplan en onderzoek en analyse uitvoert om het thema verder te brengen. Ook kun je meedraaien met het Brede Overleg MRA. Je maakt kennis met de verschillende thema’s, krijgt overzicht in de doelstellingen en vergroot je netwerk.

Je gaat met ervaren beleidsadviseurs een actieve bijdrage leveren aan het meedenken van passende oplossingen. Zo kom je in aanraking met verschillende soorten activiteiten en thema’s.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren, ben je in staat om zelf de uitdaging eruit te halen en vind je het leuk om het politieke spel eigen te maken. Daarnaast heb je een wo diploma op zak en beschik je over de volgende competenties:

  • Je bent resultaatgericht;
  • Je bent een innovator en een creatieve denker;
  • Je bent analytisch sterk;
  • Verder beschik je over de kerncompetenties van de traineepool MRA; leervermogen, samenwerken en lef.

Solliciteren?
Je solliciteert op het traineeship en geeft daarbij aan welke van de 8 thema’s jouw voorkeur heeft. Mocht je na het lezen van deze startopdracht denken, deze past écht bij mij? Dan mag je ook in je motivatiebrief aangeven en onderbouwen waarom je deze startopdracht prefereert.

De reactietermijn is inmiddels gesloten. De nieuwe werving staat gepland voor september 2021.

<<< Terug naar het overzicht van startopdrachten.