Junior adviseur public affairs – gemeente Amsterdam

Traineeship Metropoolregio Amsterdam (MRA)

Reikt jouw interesse verder dan het gemeentelijk bestuur en wil jij leren hoe politieke besluitvorming op topniveau plaatsvindt? Ben jij op de hoogte van grote maatschappelijke ontwikkelingen en gaat jouw interesse uit naar belangen behartiging? Beschik jij daarnaast over een groot analytisch vermogen en ben je samenwerkingsgericht? Start dan als junior adviseur public affairs bij de gemeente Amsterdam!

De context

Bij de directie Bestuursadvisering en Strategie werk je altijd op het snijvlak van politiek en de ambtelijke organisatie. Bestuursadviseurs werken als schakel tussen de ambtelijke diensten en het bestuur. Voor Public Affairs Rijk en Regio betekent dit het begeleiden en organiseren van de externe belangenbehartiging in de regio en richting het Rijk. Als trainee heb je hier de kans te leren hoe besluitvorming werkt, van dichtbij te zien hoe bestuurders handelen en te ervaren hoe zij belangen tegen elkaar afwegen en opereren in een netwerk op het hoogste niveau. Je doet kennis op over alle andere bestuurslagen waar het college van Amsterdam mee te maken heeft, zoals de Metropoolregio Amsterdam en landelijke partners zoals de G4 en VNG.

Als trainee kom je te werken in het team Public Affairs Rijk en Regio, onderdeel van de directie Bestuursadvisering en Strategie. Public Affairs monitort trends en ontwikkelingen in de buitenwereld, signaleert kansen en beïnvloedt wet- en regelgeving in de wereld, Brussel en Den Haag. Met als doel de ambities van stad en metropoolregio Amsterdam dichterbij te brengen en de stad optimaal te positioneren. Je standplaats is Amsterdam, maar je zult zo nu en dan ook in Den Haag zijn. De sfeer in het team kan omschreven worden als professioneel, collegiaal, hardwerkend en betrokken.

De startopdracht

Als trainee draai je volwaardig mee in het team. Je neemt deel aan het wekelijks teamoverleg om met elkaar te sparren over actuele lobbytrajecten en andere lopende zaken. Jouw rol als trainee bestaat uit een mooie mix van ‘meedraaien’ in het team en afgebakende zelfstandige projecten, met veel ruimte voor eigen inbreng. Waar ga jij gedurende tien maanden concreet mee aan de slag?

 • Meewerken aan het opstellen en uitvoeren van één of meerdere lobbystrategieën als follow-up van de college brede lobby agenda die recent in het college besproken is. Waarbij je een stakeholderanalyse uitvoert en een lobbyplan gaat schrijven vanuit de verschillende perspectieven.
 • Het volgen van één of meerdere niet-prioritaire lobbydossiers en het informeren van collega’s hierover.
 • Mede organiseren van bijeenkomsten of werkbezoeken van Kamerleden aan Amsterdam en/ of de MRA.
 • Bijdrage leveren aan het optimaliseren van werkprocessen en het maken en up to date houden van een advocacy calender.
 • (Mede) organiseren van team-brede momenten, zoals een teamuitje!

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je een wo diploma op zak en beschik je over de volgende competenties:

 • Je kunt je makkelijk aanpassen aan en meebewegen in een politiek sensitieve werkomgeving.
 • Je bent proactief en kan snel schakelen.
 • Je beschikt over een groot analytisch vermogen en kan kort en bondig schrijven.
 • Je bent organisatorisch sterk en je hebt (potentie voor) adviserend talent.
 • Je beschikt ook over een groot zelf startend vermogen en een hands-on mentaliteit.
 • Verder beschik je over de kerncompetenties van de Traineepool MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?
Je kunt helaas niet meer solliciteren op het traineeship Metropoolregio Amsterdam. In september 2020 gaan wij weer op zoek naar nieuwe talentvolle trainees!

<< Terug naar het overzicht startopdrachten