Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Daniëlle, trainee bij de MRA sinds anderhalf jaar. Ik woon in Amsterdam en ben 26 jaar oud. Na mijn studies politicologie en culturele antropologie was ik breed opgeleid, maar wilde ik nog ontdekken wat ik écht leuk vond. Dit traineeship geeft me die kans. Ik zit nu in mijn laatste opdracht bij het communicatieteam van gemeente Haarlem.”
Waarom koos je voor het MRA traineeship?
“Na mijn afstuderen ben ik gaan reizen en solliciteerde ik bij terugkomst op allerlei functies die me interessant leken. Traineeships trokken me het meeste aan vanwege het teamgevoel en de kans om met een groep mensen te beginnen. Ik had over de MRA al goede verhalen gehoord, maar dacht dat het heel competitief was. Uiteindelijk werd ik bij meerdere traineeships geselecteerd, maar MRA sprak me van begin af aan al het meeste aan. Nu, anderhalf jaar later, heb ik nog steeds absoluut geen spijt!”
Kun je wat meer vertellen over een van je opdrachten?
“Mijn tweede opdracht was de leukste: ik werkte als junior beleidsmedewerker bij het team circulaire economie van gemeente Amsterdam, specifiek op het thema circulair textiel. Alles draaide om levensduurverlenging van consumptiegoederen, vooral binnen de modesector, een van de meest vervuilende industrieën. Ik focuste me vooral op het stimuleren van reparatie, vooral van kleding en schoenen. Daarom werkte ik ook aan het opzetten een Stadspasproject waarmee mensen met korting schoenen konden laten repareren. Dat was heel erg leuk. Ik ben bij alle 36 schoenmakers van Amsterdam langsgefietst, echte Amsterdammers. Dat maakte mijn opdracht superleuk en divers. Ik ontwikkelde hierdoor ook een soort salesvaardigheden terwijl ik van schoenmaker naar schoenmaker fietste. Het was een mix van beleid en uitvoering, waarbij ik echt het gevoel had dat ik iets voor de stad deed. Als kers op de taart mocht ik naar de Amsterdam Fashion Week. Een meisjesdroom die uitkwam. “
Welke uitdagingen ben je tegengekomen tijdens het traineeship, en hoe heb je die aangepakt?
“Mijn eerste opdracht als bestuursadviseur bij de Vervoerregio was heel uitdagend. Qua achtergrond had ik nog nooit wat gedaan met mobiliteit en moest ineens advies geven aan verkozen bestuurders. Wat ga ík hen nou vertellen? Dat voelde eerst als een onmogelijke taak, maar ik ben blij dat er veel ruimte was voor persoonlijke ontwikkeling, zowel binnen het traineeship als op de werkvloer. Door de begeleiding en coaching kon ik mezelf goed leren kennen en vertrouwen opbouwen.”
Hoe ervaar je de begeleiding vanuit MRA?
“We hebben een coach, Clementine, een mentor op de werkplek, een werkgroeplid vanuit HR en een inhoudelijke begeleider. Vooral Clementine is heel betrokken; ze is elke woensdag beschikbaar en ondersteunt ons bij de start van nieuwe opdrachten. Ik voel me echt gesteund en weet dat ik altijd bij haar terecht kan.”
Wat vind je het leukste aan het traineeship?
“Ik heb hier hele goede vrienden gemaakt. Twee meiden uit mijn pool zijn nu mijn beste vriendinnen. De groepsdynamiek is echt top; iedere woensdag zien we elkaar, en we organiseren zelf ook dingen zoals kerstdiners. Het traineeship voelt bijna weer een beetje studentikoos, wat het echt leuk maakt.”
Welke vaardigheden heb je tijdens het traineeship geleerd?
“Ik ben mondiger geworden en leer steeds meer om op mezelf te vertrouwen, ook in situaties waarin ik me niet meteen op mijn gemak voel. Dat is voor mij zo waardevol. Ze hebben bij de MRA echt aandacht voor waar jij goed in bent. Ergens wist ik wel dat ik goed ben in schrijven en communiceren, en dat ik creatief ben. Dat is iets waar ik niet per se voor heb gestudeerd, maar wat wel echt bij me past. Het traineeship heeft me geholpen mijn eigen kwaliteiten en interesses beter te begrijpen.”
Heb je tips voor nieuwe trainees?
“Het sollicitatieproces kan intimiderend zijn, maar mijn grootste tip is: blijf jezelf. Ga niet te veel nadenken: “Wat zou dan nu het beste gedrag zijn om te laten zien?”. Ze selecteren juist op diversiteit. Dus pas je niet te veel aan en blijf dicht bij jezelf – dan vind je vanzelf je plek.”